Σάββατο 24 Απριλίου 2010

ΜΗΠΩΣ ΦΘΑΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΑΚΟΜΗ;



Τα σημεία των καιρών φαίνεται πως συνέχεια μας προειδοποιούν για πολύ μεγάλες αλλαγές και δυστυχώς προς το πολύ χειρότερο. Η φύση μοιάζει να μας εκδικείται όλο και περισότερο!
Έχουμε δεί τσουνάμι, καταστροφικούς ανεμοστρόβυλλους, πλημμύρες, παράξενες θερμοκρασίες.. και τώρα ένα ηφαίστειο που ξυπνά μετά από 200 χρόνια. Δύο ολόκληρους αιώνες δηλαδή! Είναι άλλο ένα φαινόμενο της φύσης ή όντως φθάνουμε προς το τέλος;
Ας ρίξουμε παρακάτω μια ματιά στα όσα συμβαίνουν και ο καθένας ας κρίνει μόνος του!!!



ΙΣΛΑΝΔΙΑ
Το ηφαίστειο απελευθερώνει έως 300.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα τη μέρα



Το ηφαίστειο Ειγιαφγιατλαγιεκίτλ στην Ισλανδία απελευθερώνει καθημερινά με την έκρηξή του στην ατμόσφαιρα 150.000 έως 300.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα, μια ποσότητα ανάλογη με αυτή που εκπέμπει μια μικρομεσαία ευρωπαϊκή χώρα, σύμφωνα με εκτιμήσεις ευρωπαίων επιστημόνων, που μελετούν το φαινόμενο.

Η χαμηλότερη εκτίμηση (150.000 τόνοι) έγινε από τον γεωεπιστήμονα Κόλιν Μακφέρσον του Πανεπιστημίου του Ντέραμ της Βρετανίας, ενώ η υψηλότερη (300.000 τόνοι) από τον Πατρίκ Αλάρ του Ινστιτούτου Γεωφυσικής του Παρισιού. Και οι δύο ερευνητές διευκρίνισαν ότι πρόκειται για αρχικές εκτιμήσεις που μπορεί να αλλάξουν στη συνέχεια.

Σε ετήσια βάση, εκπομπές αερίων τέτοιου μεγέθους μπορεί να τοποθετήσουν το ηφαίστειο από την 47η έως την 75η θέση στην παγκόσμια κατάταξη των κρατών όσον αφορά τις εκπομπές «αερίων του θερμοκηπίου», σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Φυσικών Πόρων (WRI). Αν τελικά το ηφαίστειο το 2010 βρεθεί στην 47η θέση, τότε μέσα στο έτος θα έχει εκπέμψει στην ατμόσφαιρα περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από χώρες όπως η Αυστρία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Φινλανδία, η Βουλγαρία, η Σουηδία, η Δανία, η Ελβετία κ.α.

Πάντως οι ειδικοί είναι καθησυχαστικοί ότι μια τέτοια ηφαιστειακή έκρηξη δεν μπορεί να επιδεινώσει την κλιματική αλλαγή, καθώς η συνεισφορά του ισλανδικού ηφαιστείου είναι τελικά μικρή - λιγότερο από το 0,3% των παγκόσμιων εκπομπών «αερίων του θερμοκηπίου». Εξάλλου, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος, οι καθημερινές εκπομπές διοξειδίου από τα αεροσκάφη των 27 κρατών μελών της ΕΕ φθάνουν περίπου τους 440.000 τόνους καθημερινά.

Στο μεταξύ οι ηφαιστειολόγοι δυσκολεύονται να προβλέψουν τη μελλοντική συμπεριφορά τόσο του συγκεκριμένου ισλανδικού ηφαιστείου όσο και των γειτονικών του. Ο γεωφυσικός Παλ Έϊναρσον του Πανεπιστημίου της Ισλανδίας εκτίμησε ότι το μάγμα που τροφοδοτεί την τωρινή έκρηξη του ηφαιστείου φαίνεται να προέρχεται από πολύ βαθιά στα έγκατα της γης και όχι από κάποιο ρηχό υπόγειο θάλαμο, με συνέπεια να είναι, προς το παρόν, αδύνατο να εκτιμηθεί πόσο ακόμα μάγμα έχει να βγει στην επιφάνεια.

Πάντως οι ιστορικές ενδείξεις δεν είναι ενθαρρυντικές. Σύμφωνα με τον ηφαιστειολόγο Λι Σίμπερτ, διευθυντή του Παγκόσμιου Προγράμματος Ηφαιστείων στο Ινστιτούτο Σμιθσόνιαν των ΗΠΑ, τρεις από τις προηγούμενες τέσσερις εκρήξεις του Ειγιαφγιατλαγιεκίτλ έχουν συνοδευτεί από εκρήξεις και στο γειτονικό του μεγαλύτερο και πιο επίφοβο ηφαίστειο Κάτλα, το οποίο έχει «δώσει» πολύ χειρότερες εκρήξεις στο παρελθόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου